Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού»

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις συνόδευσαν την τοπική εορτή μας για την ανάμνηση του Θαύματος της Μεγαλόχαρης

Λαμπρό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού χοροστατούντος
του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σύρου Τήνου και Μυκόνου κκ. Δωροθέου
και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας κκ. Γεωργίου για την ανάμνηση
 του θαύματος της Μεγαλόχαρης στον Ορχομενό που γιορτάζεται πανηγυρικά στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου. 
Λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις συνόδευσαν και φέτος την τοπική εορτή μας για την ανάμνηση του Θαύματος της Μεγαλόχαρης στον Ορχομενό το 1943 και την διάσωση της πόλης από τους Γερμανούς κατακτητές. 

Πανηγυρικό το κλίμα για τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού "Παναγία η Σκριπού", ενώ στο συλλείτουργο -  τιμή για τη Βοιωτία -  αποτέλεσε η παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κκ. Δωροθέου, κάτι που πολλές φορές επεσήμανε στις ευχαριστίες τους ο πνευματικός μας πατέρας, ο Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιος. Δεκάδες πιστοί απ΄` όλη τη Στερεά Ελλάδα και φυσικά πολλά επίσημα πρόσωπα από τη δημόσια ζωή και όχι μόνο πέρασαν από το προσκύνημα της Σκριπούς το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2012. 

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Ορχομένιους! Και του χρόνου! 
Οι Μητροπολίτες Σύρου, Τήνου και Μυκόνου καθώς και Θηβών & Λεβαδείας κκ. Δωρόθεος και Γεώργιος
στο χιλιόχρονο θυσιαστήριο της Παναγίας στης Σκριπούς στον Ορχομενό,
οι εργασίες για τον εξοπλισμό της ύστερα από την αποκατάσταση του Ναού συνεχίζονται...
Πρόσωπα από τη δημόσια ζωή της πόλης, του Νομού και της Περιφέρειας, απόδημοι Ορχομένιοι και πιστοί απ` όλη την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο τίμησαν και φέτος τη Χάρη της και παρακολούθησαν τις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις 
Κι` ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Κώστας Ξηρογιάννης, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Γιώργος Ζυγούρης, οι Βουλευτές κκ. Ευ. Μπασιάκος, Γιάννης Καράμπελας και Αν. Κουτσούμπας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Παπαργύρης, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γεν. Γραμματέας της ΚΕΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Στρατοδίκης κ. Νίκος Μακρής, κ.α.
Ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Κώστας Ξηρογιάννης (τέρμα δεξιά) καλωσορίζει τον Περιφερειακό Σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας κ. Γιώργο Παπαργύρη (από δεξιά), τον  Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γεν. Γραμματέα της ΚΕΕΕ κ. Παναγιώτη Αγνιάδη και τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Γιώργο Βασιληά. 
Μετά το λαμπρό συλλείτουργο ξεκίνησε η πανηγυρική πομπή προς το σημείο της Παναγιοφάνειας
ανάμεσα στον Ορχομενό και το Τοπικό Διαμέρισμα Διονύσου. 
Ο χορός των ιεροψαλτών λάμπρυνε ακόμη περισσότερο την ημέρα, κι` ανάμεσά τους,
 ο Πρωτοψάλτης της Παναγίας της Σκριπούς κ. Γιάννης Ζωγράφος. 


Στιγμιότυπα από το σημείο της Παναγιοφάνειας όπου φέτος οι εθελοντές της Π.Π.Ο. διαμόρφωσαν το χώρο και αναστήλωσαν το ξωκκλήσι που στήθηκε εκεί πριν από 69 χρόνια! 
Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων ο εφημέριος της Σκριπούς π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους
και πάλαι ποτέ συμφοιτητής του κκ. Δωροθέου προσέφερε στον Άγιο Σύρου μια εικόνα της Μεγαλόχαρης
 του Ορχομενού, σε ανάμνηση της επίσκεψής του στην πόλη μας. 
Ο Σεβασμιότατος Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κκ. Δωρόθεος ανταλλάσσει ευχές με τους επίσημους προσκεκλημένους 
Μια ακόμη ... είδηση για τη σημερινή μέρα! Ο π. Κωνσταντίνος Νικολάου που σήμερα υπηρετεί στη Θήβα χειροτονήθηκε στη Σκριπού ανήμερα της εορτής του Θαύματος πριν από 40 ακριβώς χρόνια!. Συγκινημένος συμμετείχε σήμερα στη Θεία Λειτουργία ενώ μαζί με την Πρεσβυτέρα κα Αρετή και την Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Ακραιφνίου κα Έλενα Γεωργίου μας αποκάλυψαν πως τα μισά από αυτά, τα πέρασαν την Κοινότητα Κοκκίνου του Δήμου Ορχομενού. 
Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ορχομενίων της Αθήνας "Ο Μινύας" παρευρέθηκε και στις φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις στην Παναγία τη Σκριπού στον Ορχομενό. 
Για το τέλος... τα παπαδιά μας! Η σχέση των Ορχομένιων με τον χιλιόχρονο αυτό Ναό είναι βαθιά και για τους περισσότερους από εμάς ξεκινά από την παιδική μας ηλικία. Θύμιος, Θανάσης και Γιάννης χαμογελούν στον φακό μας! Καλή πρόοδο! Και του χρόνου! Χρόνια Πολλά στους απανταχού Ορχομενίους!